søndag 17. juni 2012

Tips - Jigger/ Shads

Jigger og såkalte shads har vært på det norske i ganske mange år nå, men det er en forholdsvis liten del av sportsfiskerne som har prøvd ut disse skikkelig. Vi er nok vant med det tradisjonelle fisket med svenskpilk etc. I utlandet er regelen nært sagt omvendt. 

Det kommer stadig nye varianter på markedet og de er så naturtro og livaktig at det rett slett er morsomt å fiske med disse. De er i tillegg lett å fiske med, er bare å slippe ned til bunnen så sveive opp ca 20 ganger for så å slippe ned igjen. Er viktig å ikke dra til når fisken biter på, men fortsette å sveive i rolig tempo til fisken kroker. Man også dorge med disse, så muligheten for å få fisk er stor. Til høyre ser dere en torsk som falt for fristelsen og beit på en kveitejigg kalt Red Ed - Rose Fish. 
I tillegg til å ha et flott og livaktig utseende, har den et fantastisk bevegelsesmønster. De finne mange varianter og farger, blå, svart, grønn, perlehvit, gul og oransje er fine farger til torsk og sei. Kveita har et variert kosthold, blekksprut, krabber, sei, torsk, flyndre og andre kveiter står på menyen. Flatt matt og Red Ed vil være gode alternativer for å fiske kveite. Som vi alle vet, så spiser stor fisk liten fisk.

Red Ed - Her ser dere video hvor kveita angriper: 







Et lite utvalg av shads eller gummifisker:


Det kan lønne seg å sette på en extra trebelekrok slik som vist på bildet, dette for å kroke fisken bedre.


Andre alternativer er jigger med agn,  her kan man bruke sei, makrell, reker etc, samt kunstig framstilt agn.  Magic Minnow Giant Baithead er en jigg hvor man trer f.eks en sei inn på denne og festes med strips. Effektivt til torsk og kveite. Etter å ha testet denne, forlenget jeg med wire for å få krokene litt lenger bak slik at krokingen ble bedre. 
Ellers så finnes det endel kunstig framstilt agn som børstemark, krabber, reker. Disse er satt inn med et middel slik at de lukter og fisken tiltrekkes av dette. Spray er også å få kjøpt slik at man kan spraye dette på shads, pilker etc.
Magic Minnow - Giant Baithead 

Kunstig agn fra Berkley - Gulp

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar