Sportsfiske er nordmenns hobby nummer en, og det er forståelig når vi ser på de unike mulighetene vi har for å drive denne aktiviteten. Den vanligste formen er å kaste med sluk fra land, lokalkunnskap og kunnskap om fisken er viktig. Hvis vi lærer oss fiskens vaner og adferd, beitevandringer, trekk og yndlingsområder, så øker vi sjansene for å få fisk.
Det er lurt å lytte til folk som bor langs kysten. Gode fiskeplasser er ofte forbundet med litt hemmelighetskremmeri, men mange eldre ønsker jo å la denne kunnskapen gå i arv og formidler gjerne av erfaringen og kunnskapen sin.
Ved stangfiske fra land kan vi bruke ulike typer sluk, wobblere eller jigg. Valg av redskap og fiskestil vil variere etter hvilke fiskeslag vi er ute etter. Fisker vi i vannskorpen eller høyt i sjøen, kan vi gjerne få ørret, horngjel eller makrell. Fisker vi litt dypere, tiltrekker vi sei og lyr, mens vi ved bunnen har større sjanse for å få torsk.
Et godt alternativ til å fiske med sluk er å benytte agn. Agnfiske eller meiting har ikke så lange tradisjoner de fleste steder langs norskekysten, men er en effektiv form for fiske. Ved agnfiske kan vi kombinere søkker og flytelegemer på ulike måter, slik at vi tilpasser oss fiskeplassen. Et søkke i bunnen og en eller flere agnede kroker på fortommer festet litt opp på søkket er en vanlig fiskemetode. Agnet kan lokke til seg bunnfisk som torsk, hyse eller steinbit, berggylt i tarebeltet eller flyndre og piggvar på sandgrunner. Som agn kan vi bruke reker, fjærmakk, biter av fisk eller skjell.
Brisling er vel noe av det bedre agn som kan brukes på jakt etter de fleste arter i saltvann året rundt. Sjøørret, havabbor, laks, torsk og makrell kaster seg over dette meget effektive agnet. Brislingen er fast og fin i kjøttet og sitter godt montert på enkelt, treble eller sirkelkroker. Brislingen kan også monteres på Ismo dorgetackler og senkes ned på en dyprigg eller kombineres med en blyparavan. Gjedde og storørret biter også bra på brisling, og ved ismeite på fjordisen er den et must og ha med seg!
Masse flotte bilda :)
SvarSlettKlæm fra Lille